Kavak Ağacı ile İlgili Ayrıntılı Bilgiler

ANASAYFA - BLOG - Kavak Ağacı ile İlgili Ayrıntılı Bilgiler
GERİ DÖN
B L O G
13.05.2023

Kavak Ağacı Nedir?

Kavak ağacı, Populus cinsine ait bir ağaç türüdür. Genellikle ılıman bölgelerde yetişir ve hızlı büyüme yeteneğiyle bilinir. Kavak ağaçları, yapraklarını döken ve yıllık olarak yeniden büyüyen bir türdür. Kavak ağaçları, genellikle uzun, dar ve silindirik bir gövdeye sahiptir. Yaprakları genellikle üçgen şeklinde ve dişli kenarlıdır. Yeşil renkte olan yapraklar, sonbaharda sarıya döner ve dökülür. Ayrıca, kavak ağaçlarının karakteristik özelliklerinden biri olan ince, düzgün ve beyaz kabukları vardır. Bu ağaç türü, birçok farklı amaç için yaygın olarak kullanılır. Özellikle mobilya yapımında, ahşap işlerinde, kağıt yapımında ve inşaat sektöründe kullanılan değerli bir odun kaynağıdır. Ayrıca, kavak ağaçları erozyon kontrolü, rüzgar kırıcıları ve peyzaj düzenlemeleri gibi amaçlarla da dikilebilir. Kavak ağaçları, hızlı büyüme yetenekleri ve estetik değerleri nedeniyle peyzajda da tercih edilen bir ağaç türüdür. Ayrıca, bazı türleri su kenarlarında ve bataklıklarda doğal olarak yetişir ve bu alanlarda toprak erozyonunu önleme ve su filtrasyonunu sağlama konusunda önemli bir rol oynar.

Türkiye'de Kavak Ağacı

Ülkemizde kavak ağacının yeri önemli ve ağırlığı da oldukça fazladır.  Tarihsel bir gelenek olarak ele alındığında, çocuklar dünyaya gelir gelmez hemen kavak ağacı dikildiği, askerlik vazifesini tamamladıktan sonra veya gelinlik çağına geldiğinde kesilip satılarak düğün masraflarının çıkartılmakta olunduğu hepimizin malumudur. Diğer yandan erozyonla mücadele kapsamında dere, nehir, ırmak kenarlarındaki tarla, bağ ve bahçelerin kenarlarına söğütle beraber dikilen kavak ağaçları ekilebilir verimli toprağın kaybının önüne de geçmesi açısından önem arz etmektedir.

Kavak tür olarak söğütgiller ailesindendir. Çok çabuk büyür ve suyu çok sever. Kavak ağacının mukavemeti ve maliyeti diğer ağaçlara nazaran daha düşük ve işlenmesi kolay olduğundan kibrit, meyve kasası ve mobilya yapımında sıklıkla kullanılır.
Ülkemizin hemen her yerinde iklim durumuna bağlı olarak değişik türde kavak yetiştirilmektedir. En büyük kavaklık ise Samsun ili Terme ilçesinde bulunmaktadır.

Türkiye’de Yetişen Kavak Türleri

Türkiye'de yetiştirilen beş çeşit kavak ağacı türü vardır:

1- Akkavak (populus alba): Gümüş kavak olarak da adlandırılmaktadır. Söğütgiller familyasından olan ağacın yapraklarının alt kısımları beyazdır. Akkavak ağaçlarının boyu 15-35 metreye kadar uzamaktadır. Gövdeçapı 60 cm ila 1 m. arasındadır. Ortalama kurutulmuş ağırlığı metreküpte 440 kg.dır. Gövdesinin üzerinde bulunan parlak beyaz kabuklar, çatlamadan uzun yıllar kalır. Dallarına göre yaprakların şekilleri  de farklılık gösterir. Beyaz kavak ticari olarak değerli bir ağaç türü değildir. Özellikle Avrupa ve Amerika’da açık tarım arazilerin kirliliğinin azaltılmasında, mikro  iklim düzenlemesi ile biyolojik çeşitlilik düzenlemesi için bu tür kavaklar değerlendirilir. Yüksek erozyondan etkilenen arazilerin ıslahında da kullanılmaktadır. Akkavak ağacı kontrol edilmezse istilacı bir ağaç türü olarak karşımıza çıkabilir.

2- Fırat kavağı (populus euphratica): Bu ağaç türünün 1807 yılında G.A.Olivier tarafından bulunduğu bilinmektedir.  Olivier bu ağacı tarif ederken "bu kavak bazı mahallerde çok sık çalılıklar teşkil etmektedir; öyleki adeta bir söğüdü andırmaktadır" demiştir. Diğer kavak ağaçlarından kısa olan Fırat'ın boyu 10-12 metredir. Dış görünüşü karakavağa biraz benzese de dalları daha incedir. Tomurcuklanma olayı da farklıdır. Coğrafi yayılışı çok geniştir. Türkiye'de nehir boylarında olan Mersin, Hakkâri, Siirt, Batman, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Urfa gibi illerde sıklıkla görülür.

3- Kara kavak (populus nigra): Lombardiya Kavak veya Mappa Burl olarak da adlandırılır. Anavatanı Avrupa,  Asya ve kuzey Afrika ve Türkiye'de doğal olarak bulunan, söğütgil familyasından olan bir ağaç türüdür. 30 metreye kadar boylanan ağacın sürgünleri tüysüz ve sarımtırak renkli, düz ve yuvarlaktır. Ortalama kurutulmuş ağırlığı 385 kg/m3 tür. İyi yetişmesi için nemli toprağa ihtiyacı vardır. Yardımcı kereste, mobilya karkasları, kutular ve kasalar, kontrplak ve lamine yapı kerestesi ile kaplama ve kakmalar için kullanılır.

4- Titrek kavak (populus tremula): Bu kavak türü, 25 metre uzunluğunda, sık dalları olan, geniş konik tepeli, silindirik gövdeli bir ağaçtır. Kasa, kutu, kontrplak, kaplama vb. amaçlar için kullanılır.

5- Boz kavak (populus canescens): Akkavak  ve titrek kavağın  melezidir. 20 metre boyuna kadar uzamaktadır. Diğer kavak türleri ile aynı amaçlar için kullanılır.

Kavak Kontrplaklar Hakkında

Kavaklardan kontrplak üretimi ve kullanımı, hafif ve ekonomik olması nedeniyle oldukça yaygındır. Ülkemizde hem yerli hem de ithal kaliteli kavak ağaçlarından imal edilen kavak kontrplaklar, talebe göre WBP tutkalından da üretilebilmektedir. Kavak kontrplaklar daha çok inşaat sektöründe, otomobillerin iç dizaynı amacıyla, ambalaj sektöründe, çatı kaplamalarında, hobi malzemesi olarak, makine model kalıp malzemesi olması için ve kapı imalatı esnasında etkinlikle kullanılmaktadır. En iyi kontrplak yüzey kalitesi düzgün, bir yüzeyi en az A kalite olan ve üzerinde herhangi bir çatlak ya da budak olmayanıdır.

Kavak kontrplak fiyatları ebatlarına göre değişiklik göstermekte olup, diğer kontrplak çeşitlerine nazaran oldukça ekonomik bütçelerle karşılanabilmektedir. 4 mm (4x1700x2200), 6 mm, 8 mm, 10 mm, 12 mm, 15 mm, 18 mm, 20 mm'lik kontrplak ölçülerinde üretilmektedir ve fiyatları dolar bazında Türkiye'de değişmektedir. Güncel kavak kontrplak fiyatları için linki ziyaret edebilirsiniz. 

Sektörün öncü firmaları arasında yer alan Öztürk Kontrplak Ahşap Üretim Pazarlama Sanayi ve Tic.Ltd.Şti. en kaliteli ürünü en hızlı ve en ekonomik şartlarda kullanıcılarına teslim etmektedir.
Siz de detaylar ve sipariş için +90 (216) 452 77 32 numaradan bizi arayabilirsiniz.


Tüm Hakları Saklıdır
Copyright © 2024

İstanbul Web Tasarım Şirketi birNC