
PLYWOOD FİYATLARINDA SON DÖNEM VERGİ DÜZENLEMELERİNİN VE KURUN ETKİSİ
Plywood, atıl durumda bulunan ahşap ürünlerin değerlendirilmesini ve tekrar üretilmesini sağlaması yanında doğallığı, kullanışlılığı ve sağlamlığı ile de dikkat çeken bir üründür. Daha önce sitemizde yayınladığımız Plywood Hakkında başlıklı yazımızda da belirttiğimiz gibi zemin kaplama malzemesi olarak kullanılabildiği gibi inşaattan dekorasyona pek çok alanda etkinlik ve verimlilikle işlev görmektedir. Ekonomik fiyatı ve tekrar kullanılabilir olması yönleriyle de plywood çok tercih edilen bir ürün halini almıştır.
Türkiye’de Plywood Üretimi yazımızda da detaylı olarak anlattığımız üzere, ülkemiz sınırları içerisinde toplam 55 kontrplak fabrikası bulunduğu ve yıllık bazda 250.000 m³ plywood üretim kapasitesi bulunduğu bilinmektedir. Ülkemizde bulunan kavak ve kayın ağaçları yanında az miktarda kızılağaç, çam ve okaliptüs ağaçlarından da yerli plywood üretimi gerçekleştirilmektedir.
Ormanlarımızdan sağladığımız ahşap hammaddelerinin az ve fiyatlarının aşırı yüksek olması ile enerji fiyatlarındaki fahiş fiyatlar, yabancı ülkelerle olan rekabeti zorlaştırmaktadır. Bunların yanında modern teknolojili plywood üretim tesislerinde başta özel ölçü üretiminde görülen eksiklikler olmak üzere bazı sıkıntılar, üreticileri sıklıkla ithalata yönlendirmektedir. Bunlara bir de 2018 yılı Mart ayından itibaren yapılan vergi düzenlemesinin eklenmesi sonrasında plywood / kontrplağa getirilen yeni ithalat vergileri, piyasadaki fiyatların daha da artmasına neden olmuştur. Plywood fiyatlarıartışının diğer önemli bir nedeni de dövizdeki artışlardır. İç ekonomik göstergelerdeki dengesizlikler nedeniyle döviz fiyatlarındaki aşırı yükselişler sonrasında plywood sektörü, fiyat açısından ciddi sorunlarla karşılaşmaya başladı.
Plywood’da İthalat Vergisi Düzenlemeleri ve Etkisi
Yaşanan bazı ekonomik problemler sonrasında yerli üretimi de desteklemek adına hükümet tarafından ithalata bazı ek vergiler getirilmesi hakkındaki kanun Mart 2018’de resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanuna göre, ithal ürünlerde %20 ek gümrük vergisi uygulanması kararı alındı. Bu karardan, dışa bağlı durumdaki plywood sektörü de ciddi bir biçimde etkilendi. Neyse ki bu kararın ardından bir hafta kadar sonra ithalat ürünlerine uygulanan 1100 USD/m3 tutarındaki gözetim bedelinin, 580 USD/m3'e düşürülmesi bir nebze de olsa yürekleri soğuttu. Zira %20’lik ek gümrük vergisi, plywood fiyatları üzerinde yaklaşık %35’lik bir artışa neden olmuştu. Getirilen ikinci düzenleme ile vergiler nedeniyle oluşan artış miktarı %20 ile sınırlandırılmış oldu.
Fiyatlardaki yükseliş oranı %20 ile sınırlandırılmış oldu desek bile tek bir kalemde, ürün fiyatlarındaki bu ciddi artış plywood sektörü üzerinde ciddi sorunlara yola açtı. Aslına bakılırsa plywood sektöründeki segmentleri incelenirse fiyat artışlarına yönelik daha doğru bir değerlendirme yapılabilecektir.
Huş Grubu Ürünler: Geneli Rusya ve Ukrayna’dan bir kısmı da Avrupa ülkeleri ile yerli üretim kanallarıyla karşılanan huş grubu plywoodlaraçısından, özellikle Avrupa ülkeleri ciddi bir fiyat avantajı sağlamış duruma geçmiştir. Bunun nedeni Avrupa ülkeleriyle aramızda bulunan gümrük birliği anlaşmasıdır. Önceden de Rusya ile Ukrayna gibi Avrupa ülkesi olmayan yerlerden yapılan ithalatlara %7 gümrük vergisi zaten alınırken, Avrupa ülkeleri bu konuda avantajlıydı. Buna bir de %20 ek gümrük vergisi ilave edildiğinde maliyetlerde, sadece Avrupa Birliği dışındaki ülkeler için, %27'lik bir vergi artışı getirilmiş oldu. Arz talep dengesi nedeniyle, Avrupa’dan ithal edilen huş ürünlerinin de diğer ülkelerden getirilen ürün fiyatlarıyla bir dengeye oturacağı düşünüldüğünde, huş grubu plywood ürünlerinde vergilerden kaynaklı artışın %20 seviyesinde olacağı öngörülmektedir.
Tropik Ürünler: Genelde Malezya ve Vietnam gibi tropik bölgelerden ithal edilen tropik hammaddelerde de benzer bir durum söz konusu olması muhtemeldir. Aslına bakılırsa, Malezya ile ülkemiz arasında aynen Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi 0 gümrük vergisi anlaşması bulunmaktadır. Vietnam ise böyle bir anlaşmaya tabi olmadığından, %27’lik vergi yükünden Vietnam menşeli ürünler de etkilenecek gibi görünmektedir. Malezya’da özellikle Çin ile rekabet edemeyen plywood sektörünün bitme noktasına gelmesi nedeniyle, tropik segmentteki ürün fiyatlarının ek vergilerden dolayı %20 oranında artması muhtemel olacaktır.
Ekonomik Segment: Son segmentimiz ise daha çok yerli hammaddenin kullanıldığı ekonomik ürünlerden oluşan plywood sektörüdür. Bu segmentin, vergi artışlarından direkt olmasa da dolaylı olarak etkilenmesi beklenmektedir. Zira özellikle enerji fiyatlarındaki ve iş gücü maliyetlerindeki artışları, ithal ürünlerle rekabet edebilmek için, bugüne değin iç dinamikleriyle sübvanse eden yerli üreticilerin, arz talep dengesi gereğince fiyatlarını arttıracakları beklenmektedir. Bu artışlar %20 oranını bulmasa bile %15’e kadar ulaşabileceği değerlendirilmektedir.
Döviz Fiyatlarındaki Dalgalanmaların Etkisi
Globalleşen ekonomik göstergeler, ülkelerin ekonomik ölçekte de birbirlerine bağımlı ve muhtaç olmaları sonucunu doğurmaktadır. Bu nedenle de yabancı para değerlerindeki artış ya da Türk Lirasının değer kayıpları, ithal ürünler başta olmak üzere tüm ürünlerin fiyatlarını arttırmaktadır. Döviz değerinin artışı, sadece hammadde maliyetleri değil, ürünün her aşamasındaki süreçleri direkt etkilemesi nedeniyle, ürünlerin fiyatlarına da direkt etkide bulunmaktadır. Bu nedenle de dengeli ve istikrarlı bir piyasa en önemli gereksinimlerin başında gelmektedir.
Döviz fiyatlarındaki artışları dolar üzerinden irdelersek karşımıza çok ilginç ancak ürkütücü sonuçlar çıkmaktadır. Örneğin 12 Eylül 2017 tarihinde Amerikan Dolarının fiyatı 3,40 TL seviyelerindeyken, 24 Mayıs 2018’de yani yaklaşık olarak 8,5 ay içerisinde 4,85 TL’ye çıkmıştır. Türk Lirasının bu süre zarfında ABD Doları karşısındaki değer kaybı yaklaşık %30 olmuştur. Bu rakamın diğer bir açıklaması ise ABD Dolarının ve dolarla alınan ürünlerin fiyatlarında Türk Lirası bazında yaklaşık %41 oranında artış görülmüştür.
Vergi Düzenlemeleri ve Döviz Artışının Etkisi
Yukarıda verilen bilgiler ışığında, 2017 ile 2018 yılları arasında plywood ürünlerinin genel maliyetlerinde ek vergiler ve döviz kurunun etkileri nedeniyle %60 üzerinde bir artış olmuştur. Maliyetlerdeki bu artışlar plywood üreticileri başta olmak üzere tüm sektörü derinden etkilemiş ve sektörün gelişimine darbe vurmuştur. Bununla birlikte, üretici firmaların yaptıkları fedakârlıklar ile fiyatlar bir nebze de olsa dengede tutulmaya çalışılmış, zorunlu fiyat düzenlemeleri haricinde tüketiciye ek külfet getirilmemesi için çaba gösterilmiştir.
Plywood sektörünün önemli temsilcilerinden biri olan Öztürk Kontrplak da bu kapsamda fiyat artışlarından etkilense de bunu müşterilerine en az şekilde yansıtma stratejisi gütmektedir. Bunun için de plywood ürünlerindeki kaliteden ve işçilik standartlarından hiç taviz vermeden, işçilik ücretlerini dengelemiş ve fiyatlarını makul seviyelerde tutmaya devam etmiştir. Siz de plywood ürünlerine olan ihtiyaçlarınız doğrultusunda www.ozturkkontrplak.com sitemizi ziyaret edebilir, ürünlerimiz, fiyatlarımız ve sektör hakkında doyurucu bilgilere erişebilirsiniz. Her türlü talep, soru ve sorunlarınızda bize ulaşın, doğru sonuca beraber ulaşalım.