Orman Ürünlerinin Geleceği ve Türkiye'de İhracat

ANASAYFA - BLOG - Orman Ürünlerinin Geleceği ve Türkiye'de İhracat
GERİ DÖN
B L O G
18.05.2023

Orman Ürünlerinin Geleceği

Ormanlar, odun çeşitlerinin yanı sıra orman yan ürünleri ve onların üretimi gibi unsurları da içerisinde barındırmaktadır. Ormanlar insanlığa; erozyonu önleme, su verimliliğini düzenleme, mükemmel peyzajın oluşmasına, çevre ve hava kirliliğini minimize etmeye, gezme, eğlenme, avcılık ve balıkçılık gibi çeşitli sportif faaliyetlerde bulunma, doğayı maksimum bir şekilde koruma, ulusal savunma ve bilimsel araştırmalar yapma gibi geniş yelpazesi olan pek çok olanak ve imkân sağlamaktadır. Ormanlardan sağlanan bu ürün ve hizmetler, ayrı ayrı birer fonksiyon olarak karşımıza çıkmaktadır. İhtiyaç ve gereksinimlere bakılmaksızın ormanlar, bu fonksiyonları kendiliğinden yerine getirmektedir. Ancak; toplum gereksinimlerinin, bunlardan biri veya bir kaçından yararlanmayı zorunlu kılması halinde, söz konusu fonksiyonlar birer amaç haline dönüşebilmektedir.

Türkiye’de Ormanların ve Orman Ürünlerinin Sertifikasyonu

Türkiye ormanlarının tümüne yakını (% 99,9) devlet ormanıdır. Bu ormanlar tümüyle ve yönetilmek üzere Orman Genel Müdürlüğü (OGM)’nün yetki ve sorumluluk alanına girmektedir. Ülkemizde, orman kaynaklarının yönetiminden sorumlu kurum Orman Genel Müdürlüğü, gerek Birleşmiş Milletler gözetiminde yapılmakta olan uluslararası ormancılık müzakerelerinde, gerekse ülkemizin aktif olarak katılmakta olduğu “Avrupa Ormanlarının Korunması Bakanlar Konferansı” sürecinde alınan kararlar çerçevesinde, 1999 yılında, sürdürülebilir orman yönetimi çalışmalarını başlatmıştır. Orman Genel Müdürlüğü, başlatmış olduğu çalışmalar ile “Avrupa Ormanları” ile “Yakın Doğu Bölgesi” için geliştirilen “Sürdürülebilir Orman Yönetimi Kriter ve Göstergelerini” harmanlamıştır. Buna binaen milli bir kriter ve sonuçların gösteren bir set hazırlamış, takip eden üç yıl içinde de bu seti aynen denemeye devam etmiştir.

2005 yılından itibaren oluşturulan kriter ve gösterge setinin bölgesel olarak izlenmesi, geliştirilmesi, değerlendirilmesi ve çalıştaylara katılan katılımcılar rapor şeklinde değerlendirmiştir. Bu çalışmalar ve incelemeler ülkemiz içerisinde, Orman İşletme Müdürlükleri önderliğinde ve çok dikkatli bir şekilde halen sürdürülmektedir. Bu andan itibaren, Türkiye ormancılığının “sürdürülebilir” bir durumda olup olmadığı gündeme gelecektir. Görünen odur ki, hatalı yaklaşımlar ve aşırı orman tüketimi nedeni ile ülkemizin, orman yönetim sertifikasını alması pek de mümkün görünmemektedir.

Türkiye’de endüstriyel odun talebi, yıllık olarak 14 milyon m3 ’e ulaşmıştır. Buna karşılık ülke içindeki endüstriyel odun arzı yıllık 12 milyon m3 civarındadır ve fazlalaşması da sağlanamamaktadır. Eksik kalan endüstriyel odun, yüksek miktarlar ödenerek ithalat yoluyla sağlanabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre ülkemizin ihtiyaç duyduğu endüstriyel odun talebinin % 61’inin Orman Genel Müdürlüğü, %24’ünün Özel Sektör ve %15’inin de ithalat yoluyla karşılandığı ve tedbir alınmadığı takdirde ithalatın daha da artacağı anlaşılmaktadır.  

Endüstriyel odun ürünleri miktarlarına göre sırasıyla tomruk, lif-yonga odunu ve kâğıtlık odun olarak sıralanırlar. İnşaat sektöründe olduğu kadar diğer pek çok alanda etkinlikle kullanılan kontrplak ve plywood gibi malzemeler de endüstriyel odun ürünlerine güzel bir örnektir.

Orman Ürünleri İhracatı Hakkında Haber

İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği verilerine göre, mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı Ocak-Nisan 2021'de geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 29 artarak 2,1 milyar dolara yükseldi. Söz konusu ihracatın 1,3 milyar dolarını mobilya sektörü yaptı. Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı, nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72 artış kaydetti. Kağıt ve orman ürünleri sektörü 582 milyon dolar, mobilya ise 375 milyon dolarlık ihracata imza attı. Geçen ay en fazla dış satım Almanya, ABD, Fransa, İsrail ve Irak'a yapılırken, en çok yemek odaları ve oturma odaları için ahşap mobilyalar ihraç edildi. Ayrıca, yatak haline getirilebilen oturmaya mahsus mobilyalar ve çocuk mobilyaları da en çok ihraç edilen ürünler arasında yer aldı. 

"Salgın döneminde iş yapmayı öğrendik" 

İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, içinde bulundukları olağanüstü dönemde sektörün her ay ihracatını artırarak yoluna devam ettiğini söyledi.

 Güleç, sektörün son 20 yılda büyük bir başarı hikayesi yazdığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sektörün 2023 hedefi olan 10 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Bugün mobilya tarafında dünyanın 8'inci büyük ihracatçısıyız. İlerleyen aylarda da artışın süreceği inancıyla dünyanın en önemli 5 tedarikçi ülkesinden biri haline gelmek için sürdürülebilir bir şekilde çalışıyoruz. Bu yıl son derece iyi başladı. İlk 4 ayda 1,3 milyar dolar mobilya ihracatı gerçekleştirdik. 2020 sonunda görmeyi düşündüğümüz 4 milyar doları, sanırım bu yılın sonunda göreceğiz. Bu da bir önceki yıla en az yüzde 20'lik artış demek. 2021'den umutluyuz. En önemlisi salgın döneminde iş yapmayı öğrendik." 

 "ABD'ye ihracatta kısa sürede 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz" 

Ahmet Güleç, tam kapanma nedeniyle iç pazarda durgunluk yaşandığını, mobilya üreticilerinin yönlerini ihracat pazarlarına çevirdiğini ancak kapanma sonrası ertelenen ihtiyaçların talebi körükleyeceğini, bu sürece hazır olduklarını söyledi.

Öztürk Kontrplak firmamızın işlenmiş kontrplak, plywood ürün çeşitlerini güncel fiyatlarıyla birlikte incelemek için tıklayınız. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı


Tüm Hakları Saklıdır
Copyright © 2024

İstanbul Web Tasarım Şirketi birNC