İlk Baharda Hangi Fidanlar ve Bitkiler Dikilebilir?

ANASAYFA - BLOG - İlk Baharda Hangi Fidanlar ve Bitkiler Dikilebilir?
GERİ DÖN
B L O G
24.03.2023

Doğa, İnsan ve Ekolojik Denge

İlkbahar mevsiminin gelişi ile birlikte doğa artık canlanmaya, tazelenmeye başlar. Bahar ayları, tüm canlılar için bir uyanma vakti ve de yeniden bir doğuş demektir. İlkbaharın gelişini müjdeleyen cemreler havaya, suya ve toprağa düştükten sonra artık havalar da iyiden iyiye ısınmaya başlar. Tabiat canlanır, yeşillenir ve muhteşem güzelliklerini bir kez daha sergilemeye başlar. Çevremizdeki bu müthiş uyanış insanın içini de ısıtır ve doğa ile birlikte insan da artık canlılık kazanmaya başlamaktadır.

İnsan doğanın bir parçasıdır, ayrılmaz bir bütündür doğayla. Buna rağmen çevremizin, insanlar eliyle, her geçen gün biraz daha kirletildiğine şahit olmaktayız. Çevre bilinci yanında çevreye ve doğaya olan duyarlılığımızı tüm bireyler olarak bir kat daha artırmamız gereken bir süreçten geçmekteyiz. Ekolojik denge istenmeyen bir şekilde değişmekte, buna bağlı olarak iklimler de büyük değişimlere maruz kalmaktadır. İklim değişimlerinden nasibini alan ülkemizde de toprağın karla buluşamadığı bir kışı maalesef ki arkada bırakmaktayız.

İlkbahar içimizi kıpırdatsa da toprağın verimliliğinin önemli bir etkeni de olan kar yağışı, bazı yörelerimiz ve bölgelerimiz için aslında olmazsa olmazdır. Genel olarak kış mevsimi sert geçen, ilkbahar başlarında ise yeterli miktarda yağış alan yörelerde, ilkbahar aylarında dikilmesi gereken fidanların dikimlerinin özenle yapılması tavsiye edilmektedir.

İlkbaharda Fidan Dikim Zamanları ve Dikilebilecek Fidanlar
Mart ayından Nisan ayının sonuna değin olan fidan dikim sürecinin, daha soğuk bölgelerde ise Mayıs ayının ortasına kadar sürmesinde sakınca bulunmamaktadır. Ağaçların dikim zamanları ağaç türlerine göre değişiklik göstermektedir. Her mevsim dikim yapılabileceği gibi, meyve fidanı dikim zamanı belli bir mevsimdeyapılmaktadır. Genel olarak fidan dikim zamanı için yaprağını döken çeşitler sonbahar mevsiminde dikilmelidir. İğne yapraklı ağaçlar ile her zaman yeşil kalabilen yeşil yapraklı ağaçların dikimi ise genellikle ilkbahar mevsimi boyunca uygun olacaktır.

Ağaç çeşitleri olarak geç sürgün veren türlerden olan fıstık çamı ve kızılçam dışında kalan diğer çam türleri ile ladin ve köknar gibi iğne yapraklılar için dikim zamanı ilkbahar mevsimidir. Geniş yapraklı ağaçlarda ise tomurcukların patlamasından önce dikim süreci tamamlanmalıdır. İlkbahar yağışlarından faydalanmak adına dikimler, imkânlar ölçüsünde mümkün olan en erken zamanda yapılmalıdır.

Dikimden önce de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunları kısaca özetlemek gerekirse:

- Fidan dikerken köklerin düz durması gerekmektedir.
- Fidan kökleri, güneşe ve rüzgâra karşı korunmalıdır. Fidan sökülürken köklerin kesinlikle zedelenmemesi gerekmektedir.
- Dikimler için özellikle tüplü fidanlar tavsiye edilir. (Tüplü fidan, kökleri naylona sarılmış fidanlara verilen addır.)
- Fidan köklerinin uzunluğu 20 cm’den daha fazla olmamalıdır.
- Fidan dikimi için açılan çukurun içi sulandırılmalıdır. Canlılığı sağlamak adına, çukura hayvan gübresi konulmalıdır.
- Dikim sırasında hava şartlarının uygun olması önemlidir. Mümkünse, rüzgârın etkili olduğu alanlarda ve zamanlarda dikim yapılmamalıdır.
- Meyve fidanları dikiminden önce mutlaka dikim budaması yapılmalıdır. Dikim budamasının amacı; fidanların söküm esnasında zarar gören, ezilen veya kopan kök kısımlarını kökün sağlam yerinden kesmek ve daha hızlı gelişimin engellerini ortadan kaldırmaktır.
- Fidanlar, ilkbaharda gövdelerine su yürümeden yerlerine dikilmelidir.

İnsanoğlu asırlardır doğayla iç içe yaşamakla birlikte zaman zaman da doğaya en fazla zararı veren canlı türü olmuştur. Oysa artık yadsınamaz bir gerçek olarak görülmektedir ki, çevremize ve doğamıza vereceğimiz en küçük bir zarar dahi bize doğrudan ya da dolaylı olarak yansımaktadır. Dünyanın ekolojik dengesi, bizim ona verdiğimiz değerle ve gösterdiğimiz hassasiyetle ölçülmektedir. Bu nedenlerle de ülkemizde öncelikle ciddi bir ağaçlandırma politikamızın olması gerekmektedir. Bu hususun hem STK’lar nezdinde hem de devlet bünyesindeki okullarımızda ve kurumlarımızda etkin bir çevre bilinci oluşturulması ve özenle projelendirilmesi çok önemlidir.

Yerinden ve öz yurdundan bir “ney” misali koparılan her bir ağacın yerine hiç vakit kaybetmeden yenileri dikilmeli, doğamıza gereken önem verilmelidir ki yaşanabilir bir dünyada bütün canlılar gibi insan da aynı geminin bir parçası olarak huzur ve sükun içinde yaşayabilsin…

Öztürk Kontrplak firmamız, çevre ve ekolojik denge konularında duyarlı ve bilinçli bir politika gözetmektedir. Kulandığı ürünlerde çevre dostu malzemeler kullanırken, doğallığından ve sağlığa olan duyarlılığından ödün vermemektedir. Her türlü konuda bilgi almak, danışmak ve kaliteli kontrplak ürünleri - kaliteli plywood ürünleri ile ilgili sipariş vermek için web sitemizden gerekli bilgileri alabilir, bize mesaj bırakabilir ya da bizleri +90 (216) 452 77 32 teleonumuzdan arayabilirsiniz. Daha güzel bir dünyada buluşmak dileğiyle…


Tüm Hakları Saklıdır
Copyright © 2024

İstanbul Web Tasarım Şirketi birNC